Habitat Magazine

Antonio Iozzo on the cover of Entrepreneur Magazine

SPATIAL GEOMETRY

location: Bedfordview. Gauteng
archicect: Aurelio Cimaco: Cimato - Moroldo Architects Inc.
developer: Global Options


ANTONIO IOZZO IS A YOUNG ENTREPRENEUR / DEVELOPER WHO DECIDED THAT THE CORPORATION HE CONTROLS IN BEDFORDVIEW DESERVED A NEW HOME. HE SOURCED A NEARBY 4000 M² STAND IN 2002 AND, SIX YEARS LATER, BEGAN THE CONSTRUCTION OF A CONTEMPORARY THREE-STOREY STRUCTURE, WHICH NOW HOUSES HIS BUSINESS AND THOSE OF OTHER SUITABLE TENANTS.

Antonio Iozzo in BDA Gym Antonio Iozzo in BDA Gym

After being briefed extensively on his client's requirements, architect Aurelio Cimato was given carte blanche with the design. His client is an enthusiastic modernist who contract· and project-managed the construction of this cubist building. An elegant contemporary structure, it illustrates the advantages of low-rise construction coupled to high-spec finishes: the result being very high-echelon office space. Phase 2, a similar building, will begin in 2010 to the rear of this 4000m² plot: thus - in a space-saving exercise of note - Iozzo and Cimato have extracted the maximum insofar as built structure.

Antonio Iozzo in BDA Gym




Antonio Iozzo used specialist artisans in the finishing of his building: Italian, Portuguese and Lebanese craftsmen, mostly small family concerns, who were able to execute the finishes he required with a high level of expertise. The result is a landmark building on a very busy road with an architectural signature that is in contrast with the pseudo-Tuscan and Balinese styles chat typify this suburb. Says Antonio Iozzo: 'lt goes very much against the grain but that's the statement we wanted to make.' Aurelio Cimato adds: This kind of contemporary structure is expensive to create: it’s a cubist design with cantilevers and floating planes, a water feature / reflection pond that became a large koi pond, wide areas of decking, tiled exterior and interior feature walls, quartz carpet flooring in public areas and high-tech lighting. Structurally, we had to be inventive to get the final look chat was required and the exterior is white with matt white tiles as a foil for super-white paintwork and reflective glass, pale grey is used as an accent.

The result is a subtle contrast of texture and colour, not obvious but recognisable. It's spectacular at night with the pole lighting and floor lighting that accentuates the entrance access.'

Architectural Details 'The overall form of the building is quite simple, in that it is a courtyard design with two office wings and a common core: this allows for ease of multi tenants usage. The courtyard is segmented by a horizontal plane-like covered walkway that leads from the parking area to the main entrance and lobby. This walkway is flanked by a modern coffee shop giving the building's road-frontage a definitive public area to encourage interact ion for tenants and visitors.

A large koi pond flanks the walk way on the opposite side, balancing the coffee shop's daily activities by introducing a sense of calming therapy into this modern business environment. The form of the building has been fragmented horizontally and vertically to create an interesting play between geometric forms: some recessing and others which rap around and over, from the levels below.'